Chinees ruimtestation moest uitwijken voor Starlink satellieten

Chinees ruimtestation moest uitwijken voor Starlink satellieten

Het afgelopen half jaar is de bemanning van het nog gloednieuwe in aanbouw zijnde Chinese ruimtestation Tianhe, dat staat voor Hemelse Harmonie, tot twee keer toe aan een ramp ontsnapt. Zowel op 1 juli als op 21 oktober moest het ruimtestation uitwijken om een botsing met een satelliet van Starlink te voorkomen. De Chinese overheid heeft hierover een officiële klacht ingediend bij, UNOOSA, de afdeling voor ruimtevaart van de Verenigde Naties.

Zwalkende Starlink satellieten

Het eerste incident vond plaats op 1 juli, nadat de Chinezen al een paar weken zagen dat een van de Starlink satellieten, ‘nummer 1095’, telkens van baan veranderde. Het ruimtestation cirkelt in een baan van ongeveer 365 kilometer boven het aardoppervlak. De Starlink satelliet normaliter op zo’n 555 kilometer en daarmee dus op ruime afstand van Tianhe.

Tussen 16 mei en 24 juni ‘zwalkte’ de betreffende Starlink satelliet echter naar een baan op 382 kilometer boven het aardoppervlak. Uiteindelijk moest de vluchtleiding van de Tianhe op 1 juli besluiten tot een uitwijkmanoeuvre om een mogelijke botsing tussen beide ruimtevaartuigen te voorkomen.

Op 21 oktober vond een vergelijkbaar incident plaats tussen het Tianhe ruimtestation en Starlink 2305, aldus het Chinese rapport. Ook toen werden de Chinezen gedwongen hun ruimtestation een uitwijkmanoeuvre te laten uitvoeren om een aanvaring met de zwalkende Starlink satelliet te voorkomen.

Starlink-Trein
Twee Starlink satellieten kwamen het afgelopen half jaar iets te dicht bij het nieuwe Chinese ruimtestation.

Redactie